top of page

פיתוח השפה ושטף קריאה

עודכן: 14 בדצמ׳ 2023

השפה והקריאה מהווים את עקרונות הבסיס בחיינו ואנו חווים אותם בכל רגע ורגע. הם מהווים את עוגן היציבות והבטחון בחיינו ומשפיעים על התפקודים והרגשות שלנו.

קריאה היא נושא אשר מעורר עניין רב בקרב תלמידים והורים כאחד. לא אחת אני משתתף בהתייעצויות ונותן עזרה בקריאה ובשפה. כעת אני מעונין לשתף אתכם כיצד אני נוגע בנושא ואיך אני יוצר יציבות ושיפור ביכולות השפה והקריאה תוך התייחסות ליכולות הרגשיות של הלומד.


שטף הקריאה מתחלק לשלושה רכיבים עיקריים: דיוק, קצב, וניגון (פרוזודיה).

אנו מודדים את הקריאה לפי: כמה מדוייק, כמה מהר וכמה הקריאה מנגנת את המילים. לכל רכיב יש דרכי שיפור משלו אך יחד עם זאת, נלווים אליו שני משתנים משמעותיים לתהליך. תפקודים רגשיים כמו: ויסות רגשי, תחושת מסוגלות, מוטיבציה, התמדה, ומחויבות. ותפקודים ניהוליים ובראשם תחושת מסוגלות אשר ככל שתהיה גבוהה כך תעניק לקורא את היכולת להתמודד בצורה יעילה עם מטלות הקריאה. תחושת מסוגלות מתייחסת לביטחון האישי להתמודד עם מטלות קריאה ומשפיעה ישירות על החלטותיו. התפקודים הרגשיים והניהוליים אשר שזורים זה בזה ולהם חלק גדול מאד בתהליך ועלינו לתת מענה גם להם.



שטף הקריאה הוא מיומנות שמתפתחת במהלך השנים הראשונות בבית הספר. בשלב זה, ילדים עוברים מהגיל הרך למצב של שפה מתקדמת, הולמת ומתפתחת. ההכרות עם אופי השפה ויכולות השיח משתפרות, וכך גם ההבנה של השפה ושטף הקריאה. הילדים ילמדו לקרוא תבניות פונולוגיות של מילים, ויבטאו אותן בצורה יותר מורכבת. ככל שהילדים גדלים, הם נחשפים לעולם הסובב אותם ולשפה העברית בצורה עמוקה יותר. כמו כן, הם משפרים את יכולתם השפתית בכל מיני דרכים, על ידי בחינה של מילים, השוואה, זיכרון, והקשר בין מילים. הילדים מפתחים אנלוגיות וכללים שמאפשרים להם ליישם את הידע בהקשרים חדשים.


על כן, חשוב להתעקש על חוויות לימוד שלמות וחיוביות שיעצימו את הלימוד ואת יחסי גומלין בין התפקודים הרגשיים לתפקודי הקריאה. נזכור כי הערכה עצמית חיובית כקורא משפרת את יכולת התמודדותו עם הקריאה ואת תפיסתו כקורא. חשוב להתאים את סגנון הלמידה המועדף ולבנות את שיטת העבודה בהתאם. נקפיד שטקסטים שנבחרים ללמידה יתאימו ליכולת ולאופי הלומד, ויאפשרו זרימה נכונה יותר עם הטקסט. שימוש בשיר, חרוזים, שדה סמנטי לצד משחוקים ואתגרים ייתן ללומד גישה שונה לקריאה וישפר את יכולת ההבנה והתעניינות שלו.


יש לציין כי ילדים בקריאה נוטים לתפוס את עצמם כקוראים טובים כאשר הם קוראים מהר. חשוב להבין כי קריאה מהירה לא תמיד היא קריאה טובה, והפער בין הקורא המהיר לבין הקורא המבין והמתמודד היטב יישמע עם הזמן. קריאה יעילה ומיומנת משקפת תהליכי פענוח מילה כתובה אוטומטיים בהשקעה מזערית אשר משאירים מקום למאמץ מחשבתי להבנת הטקסט. בעבודה על שטף הקריאה אנו בונים את החיבור שבין פיענוח פונולוגי (קריאה) והבנת הנקרא ובכך מביאים את הקורא לכדי קריאה מדוייקת, מהירה ופרוזודית. הדרך לשם רצופה תרגול ועבודה.


לסיום, רכיבי הקריאה והשפה מהווים את הבסיס ליציבות והתפתחות נכונה של ילדינו. הם משפיעים לא רק על היכולת הלשונית, אלא גם על יכולת ההבנה הרגשית והיכולת להתמודד עם אתגרים של הקריאה. זוהי למידה המכילה התפתחות רגשית ושפתית מתמדת. העברית נלמדת כל הזמן וכולם צריכים ללמוד את השפה בכל עת, היא מלווה ומשתנה יחד איתנו.


Comentarios


bottom of page